5.12.2017

ARILARDA YAVRU ÇÜRÜĞÜ, YAVRU HASTALIKLARI...

 Arıcılıkta en fazla soru aldığım konulardan biriside arı hastalıkları ve tedavisi nedir oluyor.
Arı hastalıkları arıcının hatalarından ve acemiliğinden olur.
Üst resimde sağlıklı bir kapalı yavru çıtası görünmekte.
Sağlam bir arı hastalıkla temas etse bile bana göre hasta olmaz.
Eğer hasta olsaydı, hastanedeki doktorlar her gün bulaşıcı hastalıklarla temasta ve hasta olmuyorlar.

Arılarda yavru hastalıklarının en önemli ayağı açlıktır. Arı aç kaldığında kovanı ısıtamaz ve yavrular ölür, ölen yavruları arılar dışarı atamadığı için çürür.
 İkinci neden, varroa mücadelesi yapılmayan kolonilerde yeni doğan arıların sakat doğması ve arının hızla nüfusunu kaybetmesi ve yavrulu alanları saracak arı kalmayışı ile olur. Bu durumda arı yavrusunu ısıtamaz ve yavruları ölür, ölen işçileri petek gözünden söküp atamadıkları için içeride çürüyecektir.

Üçüncü nedenimiz, kovanların uzun süre açık bırakılması, bazen öyle şeylere şahit oluyoruz ki sanki kovanda nüfus sayımı var. Bir kovanın iki saat açık kaldığını öğrendim. Bu kadar sürede tüm arıları sayabilirsiniz. Kovan kontrollerin en fazla 2-3 dakikayı geçmemelidir. Yavru olan kovan içinde 35 derece sıcaklık vardır. Bu sıcaklığın kaybolmaması gerekmekte. Bazı arıcılar ben bunlara arıcı diyemem ana arıyı görmeye çalışır defalarca çıtaları aktarır durur ve ana arıyı bulacağım diye uzun süre kovan açık kalmakta ve yavrular üşüyüp ölmekte. Arıcı açık kapalı yavruyu gördüğünde bu kovanda ana arı var deyip kovanı kapatmalı. Ana arıyı görsen ne olur görmesen ne olur.


Benim tespit ettiğim dördüncü neden satın alınan arılarda kovan hastalığa zorlanıyor. Bu nasıl oluyor açıklayayım. Baharda sıcak bölgelerimizde arı satışı yapılıyor, adamla anlaşmışın kovanda 7-8 çıta yavru olacak diyorsun, kovan 6 çıta yavrulu, bu kovanı yavruya zorlamak için yavru arasına boş çıtalar giriliyor arı bulunduğu bölgede bu çıtaları sarıyor ve yavruda atıyor. Bu arı satılmış ve bulunduğu bölgeden daha soğuk bölgelere nakledildiği için gittiği yerde tüm yavruları saramıyor ve gene yavru saramadığı için yavrular ölüyor gene yavru çürüğü ile tanışıyorsunuz. Bir kaç kez Muğla'dan arı aldık arıları teslim alır almaz arılıkta arıları açtık sonradan girilen çıtaları alıp arıyı sıkıştırmak zorunda kaldım. Zaten arıcı kovanı açtığında sonrada girilmiş çıtaları fark ediyor o çıtalar zaten kendisini gösterir kovanda sırıtır.
Buraya kadar sıralanan nedenlere bakıldığında yavru çürüğü arıcı hatalarından kaynaklı olduğu görülmekte.

 Güçlü koleniler hastalanmazlar, bnir başka açıdan bakıldığında hasta arılar zaten güçlenemiyorlar.
Kapalı yavruya baktığınızda hasta olup olmadığı görüntüden anlaşılır.  Bu konuyla alakalı yazı yazmaya karar verdiğimde elimde resimler yoktu internetten aldım. Güner Kayral ile Yusuf Şimşak'ın resimlerini kullandım.

Arılarımızda böyle bir durum söz konusu ise hastalıklı çıtalar alınmalı ve yakılmalı. Arı bu hastalıktan kurtulmaya çalıştıkça kendisini bitiriyor.
Tedavi aşamasında yavrulu çıtalarda az hastalık varsa, iki gün ara ile üç veya dört turda hastalık antibiyotik ile siliniyor.
Arı nüfusu iyi ise bir litre şuruba bir strotomisin karıştırılıp tüm çıtalar yavrular ve arılar üzerine sprey ile püskürtme yapılıyor. Antibiyotik çıtadaki tüm açık yavruları öldürüyor, sümük gibi çürümüş yavrular sertleştiriyor, bu sertleşen çürükleri alıp dışarıya atabiliyor. İki gün ara ile 4 tur bu işlem tekrarlandığında kolonide çürük ve açık yavru kalmıyor.

Arı zayıf ise başka kovandan sağlıklı çıkmak üzere kapalı yavru verilebilir ama vermeden tüm arıları ilaçlı şurup ile dezenfekte etmek gerekiyor.

Yavru çürüğüne yakalanmış kovanlar ve aletler çamaşır suyu ile silinerek dezenfekte edilir.

Ülkemizdeki yavru çürükleri amerikan yavru çürüğü değildir çünkü amerikan yavru çürüğünün tedavisi yoktur. Kovanları ile birlikte arılar komple imha edilirler.
Ülkemizdeki yavru çürüğü Avrupa yavru çürüğü dür. Çünkü bu yavru hastalıkları tedavi edilebiliyor.
 Bir litre şuruba 1 gr ilaç karıştırılıp arılara çıtalara açık kapalı yavrulara püskürtülecek. Artan şurup kesinlikle o gün kullanılacak, ertesi gün şurup artmıştı diye artan ilaçlı şurupla hastalıklı koloniler ilaçlanmaz, hastalığı bu durum dahada artırır. Antibiyotik bekleyip bozulduğunda mantar oluşumu yaparmış. Hazırladığımız şurup kullanıldıktan sonra bekletilmez.Her uygulama yeni şurup yeni ilaç ile yapılır.

İlacın etken maddesi ve içeriği alt linkte vardı. 
 http://www.farmacep.com/ilac/streptomycineie-1-gr-1-flakon

 Üst resimdeki çürüğü arı nasıl temizlesin, böyle çıtalar kovandan alınıp yakılması gerekiyor.
 Yayın inşallah arıcıların işine yarar. Bizim arıcılar biraz enteresandır, bu işlemleri sağlıklı arılara kesinlikle uygulamıyoruz, arı hasta olduğunda uygulamaya kalktığınızda ilaç bir işe yaramayacaktır.
Kireç hastalığı olan kolanilerde ana arı değişmeli, ana arı yaşadığı sürede ara sıra sürekli kireç devam eder.
Sorular bitecek mi? elbette bitmeyecek ama ben sıradan bir arıcıyım soruları hocalara sormak lazım.
Sonuçta arıyı hasta eden ise arıcıdır.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

tşkler ari bakanı hep faydalı bilgiler paylaştınız şimdiye kadar sizden çok şey öğrendik başarılarınızın devamıı dilerim

Unknown dedi ki...

Nereden ulaşabilirim bu ürüne acaba