31.05.2012

ARICI ZİYARETÇİ VAR::))



Dr.Muhteşem Turunç, bu sıra biraz fazla geziyor. Ne hikmetse iş tarafına baktığı yok, derdi ne götürebilirim onun peşinde::))



Muhteşem abimiz Enes Emin'in arılığında.





Kısa arılık turundan sonra, bogaz derdine düştük. Önce semaveri devreye soktuk, çay olurken mangal tutuştu.




Doktor elinden besleneceğiz diye beklemeye başladık.


Nasıl besleneceğimizi tarif ediyor.


Bir tarifleri izlerken sucuklar bitmiş::((


Sadri Demircioğlu abim bendeki ana arı suni tohumlama aletini modifiye etmeye devam ediyor. Girişten sonraki zikzak olayında önceki düzenekte yalpa vardı. Bir senedir beni tabir yerindeyse süründürüyor, en sonunda son sistem olan bölüm bendeki alete göre delinip Muhteşem abiye teslim edilmiş, sağ olsun dün akşam yeni parçamız geldi.

Öyle bir ekibim var ki, dostlar başına denilen türden. Sadri abi ülkemizde suni tohumlama aletleri konusunda bir numara ve alternatifi şimdilik yok, olacağını da zannetmiyorum. Bir sürü çeşit yapıp patenlerini aldı. Bizde arada işimizi görecek ana arı süni tohumlama aletine sahip olduk. Hiç bir eğitim almadan ne yollar aldık anlatılır gibi değil.





Bu yukarıdaki sözler bizim tarifimizi veriyor yılmadan çabalıyorsunuz, sonunda istediklerinize ulaşıyorsunuz.





Ana Arı Suni tohumlama aletimin son aparttı. Şırıngayı zikzak yapma için yatırmak gerekiyordu, bu sistemde o kadar rahatladım anlatamam, önceki sistemde şırınga yalpalama yapıyordu, sorumlarımız, çok şükür tamamen bitti diyebilirim.



Bu arada Mayıs ayını bitiriyoruz, çalışmalarımız arıcılıkta her konuda devam ediyor.

28.05.2012

ANA ARI KABULÜ


Güçlü bir koloniye ana arı kabul ettirmeyi bide böyle denedim.

Bir kaç tur, ana arı memesi besleyen bu kolonide tarlacı işçi çok fazla ve bu ana arı kabulünde sorun oluyordu.

Çoktan beri düşünüp uyulamaya koyamadığımız bir ana arı kabul ettirme yöntemini denemeye başladım. Önce örülecek ham mumları takılı plastik çıtalarımızı boş bir kovana dizdik. Yemlik olarak 5 litrelik bir su bidonu kesildi, ped bidon.


Kutulardan yumurtaya başlamış bir ana arı alınıp, çıtalar üzerine bırakıldı, kek bölümü açıldı.


Arıları silkelemeden arılı koloni yerinden alınıp bu kovanı aldığımız koloninin yerine koyuyoruz. Koloniyi bu ham çıtalı koloniye silkeledik, işçi arıların balları polenleri ve örülmüş petekleri yok, ama anaları var::))


Şurupluk dolduruldu, arıların boğulmaması için, merdiven olarak püren dalları kullanıldı. Bu arılar Aydın'dan gelen arılar.


4.Gün koloniyi açtım ana arı kafesten çıkmış. Verdiğimiz şurubu çok hızlı çekemiyorlar, çünkü şurubu koyacak örülü petek yok. Önce petek örecekler sonra şurup koymaları gerekmekte.


Petekler kabartılmış ana arı kabul edilmiş, böyle rahat rahat dolaştığına göre.


Birde başka çıta oo yumurtalarda atılmış, maşallah. Bu arada bir kaç gün içinde petek örülüyor, tarlacı işçi bol çıtaların bir coğunda polen vardı.


Ana arı memesi beslettiğim kolonilere erkek arıda besle tirim, çünkü erkeklerin kıymetini ancak anasızlar bilir::))

Ana arının civarındaki erkeklerin çokluğuda dikkatinizi çekmiştir umarım.

Bu arada şurupluk bir türlü boşalamıyor.

Bu uygulamayı bir kaç kolonide yeniden denemek istiyorum.

25.05.2012

ARICILIK VE KARMAŞIK İŞLER

Ana arı işaret kalemi. Geçmişte her şey o kadar zor bulunuyordu ki bu kalemde onlardan biri, hiç bir kimse bunun metal veya kablo kalemi olduğunu söylemediği için dibinizde varken uzaklardan temin etmek istediniz, hemde daha yüksek fiyatlara, gerçi böylesi daha kıymetli oluyor::))

Resimdeki kalem büyük kırtasiyelerde metal kalemi olarak, tüm renklerde var.

İşlerimiz bu sıra bayağı bir yoğun, hem belediyede hem arılıkta tabir yerindeyse yardırmaya devam.


Havalar bu sıra tam musade etmiyor, iş çıkışı hazır ana arıları bile toplayamıyoruz. Sadece hafta sonuna bu iş yığılıyor ve hafta sonu da yağışlı olursa sıkıntı oluyor, çünkü geriden gelen memeleri verecek yer açmak lazım. Son 10 gündür havalar bir acayip, yağıyor, kapatıyor esiyor sıcaklık ise düşük.



Yozgat lı Hıfzı, bize hediye kavurga yollamış. Biz çocukken böyle değildi ortam, para yok, yiyecek şeyler kıt, düşünün pazar ekmeği bile o kadar lükstü ki caydak yerdik, "caydak"kın anlamı ise yavan veya katıksız yemek.

Yediğimiz genelde tahıl ürünleri, bunlardan biriside tahılı yani buğdayı kavurup çerez haline getirmek. Nohut gibi, nohut hem yemek oluyor, hem çerez.

Hıfzı bizi taa çocukluğumuza götürdü.

Paketi açtım bir kaç tane vardı, birisini bizim Müdürlükteki arkadaşlara dağıttım.

En çokta müdürüm dedi ki ben bunu çoktan beri özlüyordum, bana fazla ver::))

Dağıttığım paket bizim kalfa Dr.Muhteşem beyin kavurga'sıydı, kandil günü sevapları arkadaşlar kendisine yolladılar, eminim oda bundan son derece memnun olmuştur::))

Hıfzı sağ ol, inşallah ana arıları kayıpsız kabul ettirirsin, zaten kaç yıldır aynı arıyı kullanıyor.


Hafta içi İlhami abi yardıma geldi, biz o kadar dağınığız ki anlatamam. Hacının oraya çok az gidebiliyorum, sadece larva transferi yapıp çıkarım, diğer işleri hacıya yıktık, Enes bayağı iyi gidiyor ama onun işlerin takibini kesinlikle bırakmıyorum. Muğla dan gelen arılar ise başka bir yerdeler ve devamlı gidip gelemiyoruz. İlhami abi Muğla arılarına petek vermeye gelmişti, bede ona yardım edeceğim. Arıların yanına vardık körük yok::((

Hemen bir kartonu rulo yapıp körük işini çözdük.

İlhami abiye yav çağın dışına çıktık dedim acayip güldü::))

Eskiden kara kovanlarımıza toprak saksılarda böyle duman verirdik.


Bu arıyla çalıştığınızda körük ve maskeniz olsada bir şey fark etmez mutlaka öpülürsünüz, bizde ne zaman buraya uğrasak öpülüyor uz.


Kontroller sırasında bir kovanda kapalı meme gördüm, arı 7-8 çıta yok, oğul vermiş::((

Tüm çıtaları çektin ana yok, zaten yumurta yoktu, yeni larva da yoktu.

Birde bu kovandaki erkek arıların kafası beyaz.



Bu çıtayı yavru bitimine boş olarak indirmiştik, ana arı kalitesiz ve yavru düzeni veya mozaiği çok bozuk. Boş gözler ana arının sakat yumurtaları sayesinde oluyor, yani ana arı o gözlerede yumurta atıyor ama sakat olacaklarını işçi arılar bildikleri için temizliyorlar, diploidmi ne deniyor buna?..

Evet en fazla 8 çıta arı hemen oğlula gidebiliyor.

Aydından getirdiğim 5 çıta arılardan biriside oğul vermişti, oğul manyağı bunlar.

Başka arılar anayı beğenmiyorsa tek bir meme yapıp değiştiriyor. Bunu defalarca gözlemledik.


4 Kolonide plastik yarım çıta ördürmeye karar verdim. Bu arılar Muğla ve istediğim gibi işler yolunda gitmiyor. Çok yavaş petek işliyorlar.

Karniol arısıyla bunun petek örmesi arasında dağlar kadar fark var.

Bu hafta sonu başka kolonilerede örülmesi için yarım plastik çıtalar vereceğim, ikinci etap ruşetlerin bir kısmı bitti ve üç bölmeli olarak yollarına devam edecekler.


Örülmüş ve yavru atılmış plastik çerçeve, yada plastik çıta.


Çoktan beri düşünüp uyulamaya koyamadığımız bir ana arı kabul ettirme yöntemini denemeye başladım. Önce örülecek ham mumları takılı plastik çıtalarımızı boş bir kovana dizdik. Yemlik olarak 5 litrelik bir su bidonu kesildi, ped bidon.


Kutulardan yumurtaya başlamış bir ana arı alınıp, çıtalar üzerine bırakıldı, kek bölümü açıldı.


Arılar silkelendi ve toparlandıklarında kat alındı.


Şurupluk dolduruldu, arıların boğulmaması için, merdiven olarak püren dalları kullanıldı.Bunu bir kaç kovanda denedikten sonra sonuçları gene paylaşacağım. Bu arılar ise Aydın'dan gelen arılar.


Her sene, staj için bizim müdürlükte staj yapan, bu yılki öğrencilerin son haftası.

Çok şükür kurtuluyoruz, haftanın üç günü birlikteyiz, artık bıktırdılar ve süreç bitti.

Stajyerler artık bizlere veda ediyor. Her sene bende bunlardan kurtulduğumu kutlamak için yemek yeriz::))

Zekiye, Feyza ve Semih'e, hayatınızda başarılar diliyorum. Hiç biriside Fenerli değildi, oradan da bunlara kıl kapmıştım::))


Hışır dayı işleri ilerletti, şimdilerde Tokat kebabı diye bir şey yapıyor acayip süper, bir kişi bu porsiyonu bitiremiyor, kuzu eti, kuzu......

21.05.2012

ARICILIK VE MAYIS

Arıcılıkta bu yıl mayıs ayı geçmiş yıllara oranla çok yoğun geçiyor. Oğlumun işsiz olması ve arıcılığa başlaması işleride katladı. Şu ana kadar %50 kapasiteye ulaşabildik. Ben nereye gitmezsem orası şimdilik yatıyor. Her tarafa yetişmem ise imkansız.

Bunların yanında işyerinde acayip bir yoğunluk var binlerce işyerinin maliyece adres güncellenmesi istenmekte. Mayıs ayına kadar bu imkansız ve acayip problemli bir iş, daha önce haber yaptım,adres güncellemesi yapmayanlar hakkında bayağı iyi para cezaları var.

Bu karambolde telefonlarıma bakamıyorum, alıyorum sessize çalıp duruyorlar,önümüzde vatandaş kuyruk olmuş. Tabi tüm bu engelleri aşanlarda var.

Ertunç Çibikçi, ilaç sektöründe çalışıyor, deşişik bir yöntemle bana ulaştı ve durumumuzda gördü.

Yalovada amatör arıcıymış ve bizi çoktan beri takip ediyormuş. Ana arı lazım temin edebilirmiyim, dedim imkansız arılar 25 km uzakta, ben yarın gelirim deyince işini hallettik.


Ertesi günü tekrar belediyeye geldi, biraz sohbet ettik ve yolcu ettim, aracının bagajında bir kurt köpeği vardı.


Cuma günü felaket bir yağış vardı, bir çok yerde meyve sebzeyi mahfeden dolu yağışı. Bizim olduğumuz mahalleye küçük dolu yağdı, bazı mahallelere kocaman kocaman dolu yağmış cep telefonunun yarısı kadar olanlar var.


hafta içi Saim Ahmet Gürel sipariş ettiğim, Laktik asit ve krem tartarlarımı getirdi.

Laktik asiti Aydın ve Muğla'dan gelen arılara kullanıyorum. Görünüşte varroa yok gibi ama bazı işçi arılarda hiç kanat yok. Hem varroa mücadelesi yapıyorum, hemdearıları sakinleştirmekte kullanıyorum, saldırgan arılarınıza su püskür türseniz biraz sakinler.


Bir litre laktik asite dört buçuk litre su katılıyor, %15 lik laktik asit çözeltisi oluşuşturup arılaraımıza çok ince bir şekilde püskürtüyoruz. Laktik asit çözeltisi hazırlamak için forumda tarif var. Nasıl kullanılacağı ile ilgili video ve açıklamalar gene var.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=86.15

İstediğiniz kadar çözelti hazırlamak istiyorsanız onunda tarifleri mevcut.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=562.0

Bir çok kişi asitleri temin edemediğinden yakınıyor. Bir iki firma var zaten, en meşurunun Ankara İstanbul ve İzmir'de yerleri var.

Bu kadar detay varken bile hala asit bulamayanlara ne demeli.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=198.0

Yukarıdaki linkte organik asitlerin resimleri var. Resimlerde telefon, adres ve mail adresleri mevcut ve hala asitleri nasıl buluruz diyenlere bende bilmiyorum diyorum


Yapmış olduğum bölmelerin, ana arıları çifleşip geldiler, tabi yavru kapatmaya başladılar. 15-20 güne kadar sakin arılarımıza kavuşacağız, hala iğne yemeye devam ediyoruz. Eski nesil yavaş yavaş yerini yeni genç nesle devredecek bizde rahat bir arıcılık yapacağız.


Yumurta atmak için boş petek gözü arayan kraliçe arı.


Arılar güçlerine göre yavru yapıyor. Bazı bölmelerde geri dönüş çok oldu,3-4 çıta yavru var, bu bölmeler arılıkta arı almaya gelenlere aktarma usulüyle satılacaktır, ruşetleri ne pahasına olursa olsun vermeyi düşünmüyorum. Malzeme temin ve yapımız çok zor, hele kafanıza göre istiyorsanız siz yapmalısınız.

Hafta sonu iki günümüz var, ikisi de yağışlı geçti,önceden tespit edilmiş ana arıları toplamak için bile hava müsaade etmedi. Pazar günü yanımda şemşiye götürdüm, zorda olsa biraz ana arı toparladık. Bu ana arılar öncelikle arkadaşlarımın ihtiyacını karşılayacak, arkadaşlarımın ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorum. Ay sonuna kadar son seri ruşetleri devreye sokabilirsem zor gözüküyor ama kapasitem biraz daha artar.


Bu arada hafta boyunca yağış devam edecek ve yapılacak işlerde acayip aksamalar olacak, elden gelen bir şey yok.


16.05.2012

ARICILIK İŞLERİ BİTMİYOR




Arıcılık işler yumağının bütünü derim.Bu iş yumağında henüz sıralamaları kaçırmadık. Son zamanlardaki rutin işlerimiz bölmelerin ana arıları çiftleşmiş mi yumurta atan var mı, anasız olanlara meme veya yavru takviyesi veriliyor, bir kaç bölme yalancıya kaçtı, yalancıya kaçan bölmelere başka kovandan yavrulu ve arılı çıta veriyorum. Yeni gelenleri ortaya koyup içerideki düzeni bozmayı hedefliyoruz, başarılı bir yöntemdir.




Bu gibi dalaklar görüldüğünde işler tıkırında, her şey yolunda anlayın. Anasız kutu veya bölme yada kovan petek örüp böyle dalak atmaz.

Bir kaç çıta arı almak isteyenler için yapmış olduğum bölmelerde yavrular kapanmaya başladılar.

Ana arılar çıkmaya başladıya artık bölme yapmak sorun değil ana arı yoksa neyi böleceksin.




Geçtiğimiz hafta sonu tüm bölme ruşetleri elden geçirdim, 70 civarında ana arı firesi var bunun bir kısmını memelerde bir kısmını da geri dönüşlerde kaybedildi.

Bu ana arı işinde ilk tur çok zordur ve inşallah büyük bölüm şu an kontrol altında.




Sadri abim geçtiğimiz yıl ana arı kafesi üretmişti, bundan sonra bu kafesleri kullanacağım, çıta arasına, çıtaları açmadan sığabiliyor.




İlhami abinin Muğla'dan gelen arılarına gidilecek, arılar aşırı saldırgan oldukları için anaları değiştikten sonra Darıcaya gidecek. Yoksa bu haliyle toplum içinde başınıza kısa sürede iş açar.

Gelmişkende boş durdurmuyoruz, herkesten yağ çıkartmak kolay değil, çalış İlhami abi::))




Son tur ruşetlerin çalışmaları bölmeli olacak ve çıtaları plastik. Çıta çakma derdi yok, delik delme derdi yok.




İki küçük çıtadan bir yarım çıta çıkıyor.




Toplaması acayip kolay.




Yeni ruşetleri yakında faaliyete sokuyoruz. Geçtiğimiz seneye oranla kış bu kadar sert olmasına rağmen 1 ay ilerideyim. Geçen sene mayıs ayında umreye gitmiştim, ilk arıları ayın 15 de Muhteşem abi silkelemişti kutulara. Bu sene ilk anaları toplamaya başladım aynı tarih itibari ile.




Enes Emin::))

İşleri evet taşımaya başladı, gündüzler artık onada yetmiyor::))




Makinama nazar değdi, 27 bin foto çekti. Açılıp kapanan perdeler nerede nasıl düştü bilmiyorum. Bir servise gittim abi, öndeki parçayı sökeyim sorunsuz çalışır, ara sıra gözlük beziyle silersin dedi, dedim içeri toz gitmezmi? yok gitmez dedi bizi yeni makina almaktan kurtardı, bu haliyle kullanmaya devam, hem nazarda değmez artıkın::))




Kıştan çıkardığım kutulardan birisi en az 15 ana arı kutusu arılandırdı ve yavrulandırdı, anasınıda kaybetmek istemiyordum, karambole gelmesin diye anasını alıp bir kovana verdim kabul edildi, kutuyu yeniden parçaladım ve bir meme verip yoluna devam dedik::)) Sağ olasın ne diyeyim.




Kutuya yeni meme ve yeni ana arı diyorum, öteki kovanda eskisin.




Arılıkta komşum Ali Karaosmanoğlu vardı, salı akşamı gittiğimde kamyon yanaşmış, kartepeye yaylasına gidiyor. Akşamın olmasını beklemekte. Arka sıradaki yığılı kovanlar kışın son karda sönen kovanlarmış, mart ayına kadar sağlam gelip son karda gümlemişler.




Ymek yiyorlardı, bende bir kaç lokma aldım.




Ali beyin oğlu Mücahit, okuyacağım arıcı olmayacağım demekte::))

Benim arılıkta iş bitti, geri dönüyorum. Baktım üç kişi arı yüklüyorlar yardım edeyim kem küm. Giyindim kot pantolonu ve maskeyi, arabaya çık dediler, son 5 kovana kadar iğne yemedim, son beş kovanda ortalık karıştı, birisinin üstten birisinin musluktan fışkıran arılar::((

Arıların yüklenmesi bitti, baraka kalmıştı, dedim ben gidiyorum, yolunuz açık olsun.

Yaz geldi, evime gece 9:30 ila 10 dan önce gelemiyorum.




Bu yıl 20 kök enginar ektim ve bu işte iddialı olduğumu daha önceden beyan etmiştim. İlhami abinin enginarlar meyvelendi bizimkiler hala üç yaprak. Dedim bu iş böyle olmayacak, ben bu işten şimdilik çekiliyorum. Yav hazırı varken niye üretiyorsun, hem hazırına bir sürüde kulp bulmak ne kadar kolay olacak. Bir şeyler üretmek o kadar zorki.




Belediyede bu sıra işler acayip sıkıştı, 500 bin nufuslu bir ilçenin vergi mükelleflerinin adreslerini güncelliyoruz. İki kişi önümüzde kuyruğa girmiş kişilere yazı yetiştirmeye çalışıyoruz ve ay sonuna kadar süremiz kaldı, ay sonunu iple kekiyorum, 10 yıldır belediyedeyim, böyle bir tempo hiç olmamıştı. Ay sonuna kadar adresini güncellemeyen verği mükelleflerine maliye tarafından ceza verilecek.

Mesayi bitimi ise en erken 45 dakikada arılığa ulaşıyorum, körük yaş işe başla bir saat gitti, geri kalan süreyi en iyi şekilde kullanmaya çalışıyorum. Telefona bakmak bile benim için acayip zaman kaybına neden oluyor ve artık telefonlarıda kapatmaya başladım. Şu günler biraz daha uzasa ve işleri Enes'e bir yıkabilsem. Gerçi dünyada kim rahatlamışki...

15 Mayıs 2012 günü akşamı koştura koştura gittiğimiz arılıktan, 17 ana arı toplayabildim ve akşam ezanı başladı , fenerle ana arı toplayamayacağımıza göre paydos edip eve döndüm.

Eve girdim yemek filan bilgisayarı açtım, Vecdi abi anaları yolladınmı? ::((