31.10.2012

ARICILIK VE YAĞMA


Arıcılık ve yağma. Koloninin yağmalanması da denilebilir. Yağmaların genelinde arıcı faktörü vardır. Kolonilerin zayıf olması arıcı hatası.
Bir gün öncesi akşam üzeri olmasına rağmen verdiğimiz şurup nedeni ile ertesi gün terör estiren arılar vardı. Zayıf kolonilere gece alabileceği kadar şurup verilmeli, hatta vermemek daha iyi,  al güçlü bir koloniden ballı çıta dayan gitsin. Bunu başınıza musibet geldiğinizde düşünüyorsunuz. Koloni zayıf, şurup verdiniz, arılar şurupluk ta ve kovan girişi boşta ve yağmaya davetiye çıkartıyorsunuz, hemde kendi elinizle. Bir baktım ruşet yağmalanıyor, içeride ise saflardan biri var. Hemen açıp baktım ana arı sağlam ve kafesledim, gidip bir kovandan açık ballı bir çıta aldım, ruşete koydum, ruşetin üstünü de açmışım, gelin,  gelin ziyafet var, bu ziyafeti burnunuzdan getirmez miyim diyorum. Yağmacılar doldular ve ruşeti kapattım. Ben genelde böyle anlık kararlar verip uygulayan birisiyim, yağmalanan bir kovana bu yöntemle ilk defa ben arı takviyesi yapıyorum, kimse kopyalamasın haaa.... Koloni yerinden alınıyor ve çok uzaklarda bir yere bırakılıyor, gece çıkışı açıldı, bir gün sonrası kontrol ediyorum, arılar ilk gün çok zırlıyorlardı, balı yiyen kovanına dönecek güya::)) Sabah beyin tranvası geçirmişlerdir, yağmaya geldikleri kovanın askerleri oldular::)) Baktım güzel çalışıyor, kafese baskı yapan yok, bir serbest bırakıp duruma bakayım istiyordum, çıtalarda da ana arı meme başlangıcı olmaması iyi haberdi.  
Kafese alırken yanımızda kek yoktu, kafesin çıkışını ne bulursam tıkarım, sünger olabilir, petek olabilir, kagıt olur, peçete olur, sonuçta ana arı kafesten çıkmamalı ve güvende olmalı, yanına mutlaka kendi arısından da koymalısınız.
Kafesi açıyorum, ana arı elime tırmanıyor, kız bir yerden tanışıyor muyuz diyeceğim, dölleyen benim ayıp olmasın bir şey diyemedim belkide bayramlaşmak istiyor::)))......... 12 Nolu engelli safın devresi, hepsi aynı gün tezgahtan geçmişlerdi.
Güzel sorun gözükmüyor.
Çıtaya arıların içine bırakıyorum, sorun yok inşallah. Toplamda iki ayrı çıtada yavru var,  alanı bir çıtaya yakın, yavruları çıktımı, bu genç nesille baharı bulur, birde kek vermişim daha yavruyu da en az bir ay kesmeyeceğini düşünüyorum.
Genede tarlacı ve yağmacıları oyalamak lazım, akıllarına karpuz kabuğu gelip anayla uğraşmasınlar diye bastım keki, yürüyün be kim tutar sizi::))
Her şeyin hayırlısı. Siz bu haberi okuduğunuzda ben uzaklarda kısmetse tatilde olacağım, seyahate çıktım beya::)) Denizlere bir dalayım diyorum. Allah ne verirse her şeyin hayırlısını versin........

4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi güzel yöntem:)... diyecem millet uygulayıp analarını kestirecekler bak sonra derim herkese Ali den ötürü..:)haberin olsun.Ama zayıf koloni arıcı hatası sözüne harfiyen katılıyorum kendine iyi bak ava gidip durma avlanma:) sağlıcakla kal.

İlhami Uyar dedi ki...

sevgili ustam,uzaklarda arısız hayat nasıl oluyor acaba,umarım o hayatı özlemişsindir,iyi seyahatler ve geziden güzelliklerle dönmenizi diliyorum.saygılarımla

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Benim gibi arıcılara okumak yetmiyor.İlk yıllarımda hatırlar isen sağım arkasından arı bölmüştüm.Neler çektiğimi ben bilirim:)

Şimdi ne yapıyorum ;

Temmuz ayından sonra kesinlikle bölme vesair yapmıyorum...

Bu yağmacıların ahline bende acaip güldüm.

Pazar günü kapattığım yağmacı hırsızları,pazartesi sabahı şehirde terasta açınca dışarı bir uçmalarını,kovanın etrafını taramalarını bir görecektin ki süperdi ::))

Ben acaip zevk aldım ama onlarda aldı mı bilemem::))

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi zayıf arı nasıl arıcı hatası ise o hatayı bir türlü gidermekte gene arıcıya düşmez mi?
Bulduğum yöntemi Yusuf'a anlatmıştım anında uygulamış, bende zaten uyguladım, bakacağız sonuç ne olacak. Tüm ihtimaller düşünüldü, ana arı kafeste bekledi,tarlacılara kek verildi ve arısız bir yere nakil yapıldı, bu kadar çaba boşa çıkmaması lazım diye düşünüyorum. Sen kafanı takma beya, bizim elimizde o kadar saf var ki her türlü riski alabiliriz, nasılsa bahçede çok, yetiştiren biz isek sorun yoktur. Yoksa elinde bir iki damızlık olacak böyle riske atacaksın, öyle olsaydı, kapalı yavru takviyesi ile nüfusunu doruğa çıkartırdım.

İlhami abi sen ne diyorsun, ben hiç arısız kalırmıyım, nereye gitsem arı var, bir kaçgün sonraki yayınlara bak, arılarla neler yapmışız::))

Aleyküm Selam Yusuf.
Ben bölme çarpma işlerini her zaman yaparım, duruma göre bu iş değişir. Sabit arıcı iseniz tabiki güçlü kışlama çok önemli.
Bende yağmacıların haline gülmeden ne yapacaklarını çok düşündüm. Kovanı sen gündüz açtın, ben gündüz arılıkta kapatıp akşam açtı ve dolayısı ile sabah o gülünecek hallerini göremedim::))
Sağlıcakla kalın.