4.02.2012

ANADOLU ARISI, SAF YERLİ


Genelde ne yapsam bir çok kişi kabullenemiyor. Şimdi size desem ki uzun zamandır üzerinde çalıştığım Anadolu arısı, tüm testleri başarıyla geçiyor. Hemen itiraz seslerini duyar gibi oluyorum. İtiraz etseniz de etmeseniz de durum böyle işinize gelirse.


Bu çalışma uzun yıllarımızı aldı ama değdi. Memleketimizde ne adar köşe bucak varsa gezip, nerede ne kadar ana arı ve baba arı varsa görüşüp, nihayet bunları bir araya getirip mutlu sona ulaşmış bulunuyorum. Bir çok kişi benim gezmelerimi yanlış anlamıştı ama olsun. Bence mahsuru yok istediğiniz kadar yanlış anlama özgürlüğünüz zaten var.


Bu gün hava sanki yaz gibiydi, arlar sanki yavru uçuruyor gibi uzun süre dolaştılar. Bende fırsattan istifade edip, hemen balkonda kışlayan benim için çok özel olan Anadolu arımızı açıp kontrol ettim.


Bunların yaşaması bana acayip mutluluk veriyor. Eee nede olsa saf, ana ve basını siz belirliyorsunuz, az uğraştırmadılar beni.


Çıtaları balkona bir serdim mi diyem, yaydım mı diyem. Buradan bile gözüküyor bizim saf kız::))


Kutudaki arılar salkım dayken biraz arısı ölüp tabana dökülmüş.


Onlara kıyamam, hemen ben temizledim.



Son bir poz daha alıp, çıtaları toparlayıp, şurubunu doldurup kapatmışım. Evet memleketimize Anadolu arısı var, hemde safı bende::))

İstediğiniz kadar itiraz edebilirsiniz....

Bende saf var.



Anadolu arısı, saf kan. ile Ali_Turk

10 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,Anadolu arısı hayırlı olsun.Ne kadar ilk arıya başladımdaki arıya benziyor.Ali abi boşa dememiş anadolunu arısı.Saglıcakla kalın.

yunus dedi ki...

Selamun aleyküm ali abi emeklerini allah boşa çıkartmasın inşallah senin yazılarını okuyuca sanki arılarımla haşır neşir oluyorum gerek videolarını izleyerek gerek yazılarını okuyarak o günü sanki arılarlan uğraşmış gibi zevk alıyorum allah razı olsun kalın sağlıcakla allaha emanet olun sayın bakanım

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi taa 30 sene önceki arıyı hatırlıyorsun, helal olsun sana ne diyem.

Aleyküm selam Yunus abi. Abim Allah kimsenin emeklerini boşa çıkarmasın, yazılarımızda yapmacıklık yok, zaten benim bu doğallığım. Yazı ve videolarım seni arılarına götürüyorsa ne mutlu bana.
Saf saf yazıyoruz bişiler işte, Allah her şeyin hayırlısını versin.
Sağlıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Ali abi böyle saf anadolu zengini bir arıyı şehirde tutup balkon garipliği çektirmen sanki haksızlık, bol oksijenli bir orman köyünü hakediyor.

Senden istedik tavuk gelemedi :) ana arı varmı dediğimi hatırlıyorum dünürüme anında kargolanıyordu. Anladın sen :))


Şaka bir yana eserin ile ne kadar sevinsen az İnşallah ömrü ve yaruları bereketli hayırlı olur...

Hayırlı günler..

muhteşem turunç dedi ki...

Abi benim bunu bir görmem lazım. Ben saftan anlarım:) Ayrıca numarası ne öyle hiç beğenmedim:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih şimdi bir sor bunu burada niye tutuyoruz dimi. Millet kışın kovan yaşatamıyor, bu arı kutuda kışlarmı dedik, bal gibi kışlıyor, ayrıca şehirlerde yaşamak daha zordur, bu arı bunuda başarıyor. Nede olsa Adadolu arısı, her türlü olumsuzlukla başa çıkmada üstüne yoktur...

Anladımki dünürcülük zor işmiş, birazda nasip işi, olursa gelir hinten yemenden, olmazsa ne gerlir elden, demiş atalarımız, biz girişimi yaptık, bakalım Mevla neyler dimi...

Eser konusunda dünyada ender kişi ve ekibiz, böyle sıradan obicilerin bu işleri yapıp eserleriyle övünmesi ne yazıkki memleketimizde çekilmiyor.
Bazıları gayret ediyor, bazılarıda hayret işte::)))

Muhteşem abi senin yüzünden horuz ile tavuk arasında kaldım, şo meseleyi bir çözelim.

Görmek iste yeterki, bir hışır yaparız, sonra saf, saf, safa bakarsın beya.Yeterki sen iste::)))

Numara önemli degil, bunlar deşifre edildi bir kere, numara bizde çok, kaç numra isyiyon sen söyle...

Sağlıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

ALİ kardeşim selamun aleyküm,

Anadolu arısının kaybolduğunu sanıyorduk nerden çıktı bu Niğde'denmi geldi yoksa. Desene arılığımızzda artık saf anadolu arımızda olacak.
Çalışmalarında başarılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi Anadolu arısı kaybolurmu?
Biraz kuytulara çekilmişti hepsi o bu. Tabi benden kaçamayacağını onlarda anladılar, bu işler tabiki çeneyle olmaz, çalışınca oluyor, biz çalıştık bakın oldu.

Ben bundan 5-6 sene öncesi bir forumda yazmıştım, kimse inanmıyordu, demiştimki bende tüm saflar var, bunlara Anadolu safı da dahil::))

Sağlıcakla kal.

mayın35 dedi ki...

Ali kardeş dediklerine katılıyorum ve inanıyorum.Benim 2.senem ama uygulamanın ne kadar önemli olduğunu,araştırmaların bu işteki önemini kavradım.Boşta kalırsanız "hasanmayın"google da aratın benim çıtaları da görünüz derim.kışa 4;bahara 4 le erdim.Şu an 11 kovanım oldu. Çanhıraş araştırıp aklım yettiğince uygulama yapıyorum.
Bana gelince de emekli öğretmenim.Profilim kayıtlı.Sağlık,başarı ve kolaylıklar diliyorum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bu haber oltaydı desem ne dersiniz, Anadolu diye bir arı ırkı malisef şimdi yok, geçmiş geçmişte kaldı.

Gezginci arıcıların cirit attığı bir ülkede sen gen bankanı kurmaz ve ırklasrı korumaya almaz isen daha çok ne olduğu belli olmayan arılara isim koymaya devam ederiz, resimdeki arıların alayı saf karnioldur.....
Arı bakanı forumda bir kişiye verdiğim cevap yazısını buraya atayım.
link bu= http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=342.msg4840#msg4840

Ülkemizde 1984 den beri kafkas damızlıklar kullanılıyor, bu forumda bunun belgeleri var isteyen arayıp bulur. Arada geçen süre 30 yıl civarında, gezginci arıcılar ülkemizin her tarafına gidip gelirler. Her bölgeye bu kafkas damızlık olsun f1 olsun girdi ve uzun yıllar devam etti.

Bunu herkesin anlayacağı şekilde örnekleyeyim, sizin bölgenizdeki arı beyaz, yani süt olarak düşünün, ülkemizin bazı noktalarından siyah üretilip her tarafa gönderildi bunada kahve diyelim. 30 Sene boyunca süte kahve kattık yani :)

Sütlü kahveye şimdi birileri oturduğu yerden isim koyuyor, efendim bu bölgenin arısı, birisi buranın ekotipi, bir diğeri, bu arı Anadolu,bir başkası bu arı yerli demekte.
Yani siz soyu bozulmuş ve aşırı derecede melezleşmiş arılara istediğiniz ismi takabiliyorsunuz.

Arılara isim takamazmıyız bal gibi takarız.
Islah çalışmanı yaparsın bir verimli hat oluşturup bunun denemeleri yapılır, bu arıya oturup bir isim verilir ve bu arıdan üretilenler birbirinin kopyası gibi hepsinin ortak özellikleri ortalama aynı olmalı.

Adam arım eketip diyor, ekotip arı demek için kaynaklara bakıyoruz, 20 bin kovan aynı özellikte olmalı deniliyor. Bir bölgeye giriyoruz, binşlerce kovan atıyorum hepsi sakin veya hepsi saldırgan olmalı, bırakın bölgeyi bir kişinin arılığında her koloninin huyu farklı bu arı nasıl ekotip veya yerli yada Anadolu.

Bunları bileceğizki karşımızdakiler bizi keklemesin.

Ülkemizde Saf Kafkas satışı vardır, F1 kafkasta vardır. Buna dikkat edin, saf yada f1 diyebiliyorsunuz.

Peki arım yerli diyenin arısının safı varmı, arım Anadolu diyenin safı veya f1 leri varmı, arım ekotip diyenlerin gene damızlıkları nerede.
Gene piyasada o kadar karniol arı satan varki, kimse karniol f1 diyemiyor, karniol arısı veya anası diyorlar :D
Bu karniol işide ekotip veya yerli işlerine döndü.

Erkan gelelim senin soruna. Ana arıların saf degil ise ne üretirsen ürek sonu belli olmayan ve verimleri birbirine benzemeyen ana arılar ortaya çıkar.

Elinizdeki damızlıklar sabitlenmiş ise istediğiniz yerde üretim yapın en az %50 sizin damızlığınız olaya hakim olmakta ben bunları yaşayarak görmekteyim. Bir önceki yazımda bunu açıkladım.
Benim çok sakin saflarım var, olaya hakim olabilmek için analara hakim olunmalı. Anaya hakim olamazsanız erkeklerede hakim olma hakkınız yok.
Bunu şöyle izah edeyim, ana arının kopyası erkeklerdir, bunu yayınlarda şöyle izah ediyorlar, ana arının erkekleri ikiz kardeşidir gibi söylemler var, yani ikizler genelde aynı olurlar.

Ülke olarak yıllardır herkesin bir ana arı veya ana yenileme teknigi var, her geçen yıl bir öncekinden kötü olmaya devam ediyor.

Ülkemizde arıcılık adına hiç bir ıslah çalışması başlanılıp bitirilmediği için ıslah için kim ne derse desin , size sunulanı yemek zorundasınız. Siz bir ıslah çalışması yapıp damızlıkları oluşturursunuz ve gen bankanızı kurarsınız, o zaman ıslah adına bir şeyler söylersiniz, aksi taktirde bize sunulan makaleleri yiyeceksiniz, şurası yanlış deme şansınız olmayacaktır.

Düne kadar düşünün suni tohumlama için neler diyorlardı, şimdi ahırda bile suni tohumlama yapanlar var 8)
Bazı şeylere hakim olabilmek için ya izole bölgeniz olacak yada suni tohumlama yapacaksınız, ve istediğiniz anaları kopyalayacaksınız, yoksa yerli ekotip Anadolu demeye devam ::)