25.09.2011

ARICILIK VE SONBAHAR HAZIRLIKLARI

Artık sonbahar geliyor işler yavaş yavaş durma aşamasına gelmek üzere. Bu hafta sonu hakim Zaim abi, İlhami abi, hacı ve ben ormana gittik. Güzel yağmur yağmış. Sıradan bir arılara bakıp, birde yazlıkta yemek yeyip gelinecekti. İşler umduğumuz gibi olmadı, yazlıktaki süzülmüş peteklerde sorun çıktı, o serin ortamda ağ kurtları faaliyete geçmiş, bizde hemen arılara petekleri yalatmak için plan değişikliğine gittik. İşler uzadı ve İlhami abi benim saat 16:00 da işte olmam gerekmekte deyince her şey karıştı. İşte olmasına 1 saat kalmış biz mangal yakmıştık, hemen mangalı söndürüp, aç aç geri dönmek zorunda kaldık, hacı açlıktan kahroldu. Ormanda işlerde tam bitmemişti ama pazar günüde düğünler filan vardı. Pazar gününü ilk İlhami abiyi denetleyerek geçirmeye karar verdim. Sonra düğünlere gittim. Bu resim İlhami abinin gelecek seneye hazırladığı bölmelerden.

Aman örülmüş peteklerinizi kontrol edin, benim 15-20 petek gümledi.


Bu resim ise bir yerlerden aşırıldı::) Fatihin dayısı,Eren Yakar.

Mirili Fatihle dayı yeğen oluyorlar. Miriliye bu sene baharda 5 çıtalık 5 kovan vermiştik yanlış hatırlamıyorsam. Mirili bu arılarla bu sene 3 kez bal hasadı yaptı ve son bahara gelindi. Dayı da olayları izleyip bende arıcı olacağım diye tutturup koloniler açılıyor çıtalarla pozlar filan::))

Tek sorun Ümraniye'de arıların çalışacakları alan, yani yer sorunu var. Eren Allah kalbine göre versin dedim gitti.


Hafta arası kargodan aradılar paketiniz var. Düşünüyorum acaba ne geldi ve nerden. Kimden dedim Adem yamak dediler, o zaman yiyecek değil hiç tahmin etmeye çalışma deyip akşam mesai çıkışı gidip paketi aldım.

Pakette 2 adet tel diplikmi dersiniz, polen tuzaklı altlıkmı dersiniz, anti varroa altlık, hemde polen tuzaklısı bak bu iyi oldu.

Birisi bizim kalfaya. Alıcı Ali Türk ve Muhteşem Turunç yazmış::))


Bu altlıklar harika, 30 çıtalık arıyı bir gün yol götür. İndir yere aç koloniyi arıda hiç bunalma diye bir şey olmuyor

Kovanı açıyorsun sanki bir kaç gün oradaymış gibi çıkış oluyor.


Polen çekmecesi ahşap, isteğe göre sac da yapılabiliyor. Zannedersem sac pahalı oluyor.


Gelelim İlhami abinin denetlenmesine, zaten dünden kafayı takmışım, bizi aç aç ormandan geri getirdi. Koloni merkezlerinde yavru durumu çok güzel, her iki taraftan neredeyse ikişer çıta sırlanmış stok vardı. Genel bir koloni kontrolü yapıldı.

Bu kolonileri iki ay öncesi üçer çıta bölüp hazır ana arı verdik.


Yavru durumları sürsün istiyorum ve bundan sonra en az 1 ay bu kolonilere şurup ve kek vermemesini söyledim. Çünkü bazı kolonilerde yavru alanı bayağı bir azalmış.


Koloni merkezindeki yavru durumları genelde iyi.


Bloke olmuş bir kovan vardı. Bu koloniden bazı ballı çıtaları alıp, yavru bitimlerine esmer petek girdim yavru alanı açabilmek için. Yavru bitimine konan esmer peteklere arı civardaki açık balları kemer yapar, hemde altına yavru atılır. Bu arada açık balların boşaltığı yerlere de gene yavru basılır. Bloke olmuş çıta resmi.


İlhami abi seneye fırtına gibi girecek görünüyor. İnşallah hep birlikte nasip olursa durumları paylaşacağız.


Bahçede biberden polen ve nektar toplayan bir işçi arı. Koloniler acayip polen çekiyordu. Polen varsa, nektarda geliyordur.


Sonuç bölümünde ise ikramlar vardı. Bahçede ne varsa poşete doldurmaya başladı, İlhami abi boşuna uğraşma torpil yok, arıları fazla beslemişsin notunu kırıyorum::)))

6 yorum:

miriliburak dedi ki...

selamünaleyküm

Abi bahsettiğin esmer petek girme işini bende yaptım ama ana arıya yumurta atmaya fırsat vermiyorlar gelen ballar petek gözlerinde yerini alıp sırlanıyor. Yeğen ise acaip hızlı arıları seyretmeyi ve onlarla meşgul olmayı seviyor sana emanet artık :)
İlhami abi senden korkmuş ne varsa aldı gitti diyor :)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

İlhami abi akıllı adam.Sağlığını düşünerek seni ızgaradan uzak tutmuş.Daha ne yapsın :))

Gerçi bedelini ödemiş ama...

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih bizim ülkmizde nektar çok. Koloniler anında bloke olabiliyor ve bunu bloke oldugunda anlıyorsunuz. Asıl anlaşılmayan konu ise nektarın var oldugunu anlayamamak, bunuda ülke genelindeki zayıf kolonilerden anlamak imkansız, çünkü koloni zayıf oldugunda her zaman kendi başının çaresine bakamıyor, güçlü koloni bir kaç gün bal buldugunda olay tamamen degişiyor.

Bunu sana söyle izah edeyim, senin bulundugun köyde doğru dürüst bal alan olmadı, fakat aynı köyde neden sen üç bal hasadı yaptın. Bazıları hala öküz altında buzagı arasın,bir sürü olumlu şeyler varken bir olumsuzluk gördülermi,bayram edenlerden söz ediyorum::)))

Biz işimize bakıyoruz.
Tabi başkalarıda kervan ugurlama işne bakmak zorunda.

Slm Yusuf.
Yav ne akıllısı, akıllı adam işe aç gidermi, hem bizi hem kendisini yaktı, hacı hala karpuz deyip duruyor, karpuzda yazlıkta kaldı.

Ben biliyorsun 1 hafta bir şey yemesem belli etmem, aç yaşamaya alışık biriyimdir.
Böyle bedelmi olur, etin yerine ot::((

Sağlıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Ne o ilk resimdeki poz:/( çıtalarda arı bile yok:/)ama balalr güzel görünüyor halis şeker balı:/(

Aç kalmak neymiş gör, kalfan gecekondu yapsın sen mangal hayali kur allah adamın ayagına böyle dolandırır:/)İlhami abim bir tane ya:/)
Adem yamak abimizin yolladığı altlığa el koymağa felan kalkma ne o uzun yola gider felan numaraları yemezler haberin olsun:) sağlıcakla kal canım ustam:/)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,tel taban altlıklar gerçekten güzel,güzele bahane bulmak,kolay.Muhteşem abi erken uyarı yapmış.Karniyol arı akardiyon gibi,çerçeve verdikce alan yaratıldıkca arı gelişiyorkatlar atılıyor,akardiyon gibi açılıyor.Ama herkes akardiyon çalamaz.Bayram da herkes sevinir.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi kolonilerin beslemesi bayağı bir abartılmıştı, bende ayar yaptım. Arabada güzel esmer kabarmış petekler vardı, bal ile petekleri takas ettim, şimdi esmer boş çıtalar bu koloniler için daha önemli, balları ise benim Gebzedeki aç kolonilere verdim.

Abi ben aç kaldığıma üzülmüyorumki, asıl üzülen hacıdır. Sen işin aslını bilmiyorsun,kasaptan ızgaralık sucuk aldık, Hakim abimiz para verecek oldu dedikki yeter be bu seferde ben vereyim, olaya hacıda atladı yok ben verecem diye. Kasapta parayı hacıdan aldı. Sucuklarıda yiyemedik, hacı sucuk lafını anamıyor, nedense ilhami abinin karpuza yanıyom derken aslında sucuklara yanmakta::))

Ben Adem ustanın altlıkları bir test edeyim sonra sana döenecem o işi şimdi karıştırma canım kalfam. Hem sen uzak yere arımı götürüyon?
Töbe töbe.

Vecdi abi tabanlıklar gerçekten güzel ve bu tasarım Adem Yamak ustaya ait. Bir çok kişi bunu model olarak alıp, kendisi yaptırmakta, bu model yurt dışında bile yok.

Muhteşem abi kalfadr beya, çırak bile olamayanlara başka yerlerde hocam diye yayalalık edilmekte. Karniol arısını herkes kullanamaz. Benim şu ana kadarki tespitlerim şu, ben arıcıyım diyenler karniolla çuvalladılar, ben bu işi yeni öğreniyorum acemiyim diyenlerde sorun olmaması çok önemli ortak bir nokta. Bakın karniolla çalışamayanların alayı bilmiş. Notlarınıda karniol arısı veriyor::))
dediğin gibi kerkles karniolla akardiyon çalamaz.

Bunlar herkesin sevindiği bayramnlardan hoşlanmıyorlar.Kendi kendilerine bayram yapmaktalar.

Sağlıcakla kalın.