30.12.2008

KARTOPU OYNAYAN ARILAR

30/12/2008 Tarihinde balkondan aldıgım resimler.Bir kaç gündür hava karla karışık yagıp duruyor.Bizdede çok olmasada çatılarda kar yagışından ağarmalar oluyor.

Bu resimleri aldığımda güneş bir yandan pırıl pırıl,diğeryandan da kar yağıyordu.
Balkon arıcılık ve kütük kovana bakıyorum.

Balkona asıl çıkmamın nedeni kütük kovan ne yapıyor bir göz atmaktı.Bu kütüğü yaklaşık 15 gün öncesine kadar besliyordum.Son 15 gündür de zaten hava devamlı bozuktu,arı salkımdaydı.Arılar daha öncede bunu yazmıştım,beslemeye başladınızmı önünündeki bir buçuk ayı görmeniz lazım demiştim.Besleme demek artı yavru ve su demekti, yavru demek içerideki ısının 35 derece olması demekti,yavru demek su ihtiyacı demekti.Ben kütüğü şurupla beslediğim için henüz suya gidip kartopu oynayan arıları göremedim.Dünkü haberlerde çok güzel görüntüler vardı, arılar kartopu oynuyordu bazı yerlerde.::))
Resimde, sökülmüş yavrular var.

Ben zamanında hata yapmadımmı yaptım ve hatalarımı görüp,hatalarımı görüp bunu paylaşmıştım.En iyi öğüt insanları kendi hallerine bırakmak.Herkes tecrübe etmeden söylenenlere hikaye gözüyle bakıyor.
Bizim kütükte devamlı beslendiğinden tabiki yavruyu kesemedi.Arılar dışardaki duruma göre yavruyu ısıtamayınca tehlikeyi görüp yavruları söküp dışarıya atmışlar.Yavru faliyeti çok fazlaysa arıda zayıfsa,söktügü yavru yerlerinin üstünde salkım yapacak ve boş peteklerin üstünde pinekleyip duracak.Birde yavuyu söküp atamayanlar hastalanacak.Salkım boş peteklerin merkezinden başlanarak daire büyüyor.Normalde sırlı balın üzerinde salkım yapmayan arılar,boş yeri merkezleyerek sırlılarında üstüne çıkacaktır mevcutlarına göre tabiki.Kovanda yavru faliyeti yoksa kışın anaarının bulundugu yerdeki salkım sıcaklıgı bildiğim kadarıyla 20 derecedir.Yukardaki arı resimleri numaralandırdım en soldaki arı son anda sökülüp atılmış rengi çok soluk.iki numaralı yavru ise pupayken söküldügü anlaşılıyor,üçün akibeti belli degil sanki arılar su ihtiyacını bu pupa veya larvadan temin etmişler. Daha önce okuduğum bilgilerdede arılar sitrese girdiklerinde larvaları yer şeklindeydi.

Bu kovandada hala yavru olma ihtimali var.Kar topu oynamasınlar diye,dışarıdan gelen ışık direk içeri yansımasın önlerine karton koyup,birde yukarıdaki havalandırma deliklerinden birini daha açtımki üşüyüp çıkmasınlar .Birazda biz çok kapatıyoruz arılar kışlarken delikleri, yurt dışında çogu kovanların altı hepten açık,sadece elek teli var.Kovanların önüne bu resimdeki gibi çapraz tahta konulabilir,yada havalandırmalı ise katlanır musluklar kapatılmalıdır yoksa arıların mevcudu devamlı düşecektir.

4 yorum:

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

bizim arılarda kar topu oynayacakta kar yağışının durmasını bekliyorlar

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

ali bey ,bu senın balkon sosyetesınde şu an nem oranı fazla oldugundanmı bu durum oldu dıyorsun,içerısını ısıtmak için arı geri çekildı. peki bu arada şu anda olan kireç hastalıgı na davetıye yollamak degilmi.kar topu olayı ise,arılar bagırsaklarını boşaltmak içinmi çıkıyorlar ,başka bir sebebimi var ,yazarsan sevınırım.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet abi kar durmadanda, kartopu oynayanlar var.

Sadettin abi o kadar çok soru sordunki.Neresinden başlamalı,bendeki kütükte böyle rutubet yok.Sebebi ise girişin üstündeki bir delik devamlı açık ve içeride sürkilasyon devam ediyor,bu nedenle rutubet olmaz.Hava soguyup içerdede yavru faliyeti olunca arılar hemen başlrının çaresine bakmak için yavruları sökmeye başlamışlar.Sadece muslukta degil hemen alt taraflardada bir sürü çıkmak üzere arılar sökülüp dışarıya atılmış.Kış günü kovanlardaki yavru faliyetleri sadece kireç hastalığına degil başka hastalıklarada davetiye çıkarmaz,davet eder.

Kar topuna çıkan arılar genelde kekle beslendiğinde rastlanır keki yiyen su bulmaya gider.yazıdada yazdım kek bir çok şeyi tetikler,yavru,yavru oldumu yavru ya su,ayrıca ısı yükselmesi.Bazıları haber yaparken bence her şeyi yazmıyorlar.Kovanda normalde bu şekilde rutubet olması imkansız.Demek başka faktörler varki çok başka şeyler tespit ediliyor.

Dün akşam Mehmet'le bayağı sohbet ettim dedimki kovanlarında rutubet varmı,dediki ne rutubeti kovanların içi kup kuru.Bakıyorsun kovan ful arı dolu rutubet yok.Peki rutubet var diyenler kovanlarına ne yaptıda böyle rutubet var onu henüz çözemedim.

Ben yılardır kovanlarımın örtü bezinin üstüne naylon çektim gene rutubet olmadı,buna çogu kişi karşı çıkıyordu rutubet yapar diye.

Sonuçta Almanya'yı ve Mehmet Yüksel'i takip edip izliyoruz,neden orada o kadar güçlü arılar kar topu oynamıyor, ve Almanya çok rutubetli bir yer kovanlarda rutubet olumuyor,bunları iyice düşünmek gerekli diye düşünüyorum.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Kar bereketmiş önce soguturmuş sonrada tüm bitkilere yorgan olur bahardada bu bitkiler azarmış biz kar balı sagacagız ama kar daha bize ugramadı biraz gönderde göle maya çalalım belki yagar